Rabu, 14 April 2010

5 Tips Meningkatkan Tenaga~

Salam.

Sejak akhir-akhir ini aku memang selalu sangat rasa cepat penat. Berjalan sikit pun dah penat! mungkin faktor tak bersenam~ Tak pun tidur yang sekejap aje~ atau sebab aku tak cukup tenaga sebab jarang makan~ Banyak pulak sebab nie dan semuanya memang tak elok untk tubuh.

Aku terbaca satu artikel mengenai cara meningkatkan lagi tenaga badan!



1. Bernafas dengan cara yang betul
* kebanyakkan kita “malas” bernafas
* orang yang rajin bernafas akan menarik nafas dalam-dalam sehingga kempis perut
2. Tidur malam yang mencukupi
* kenapa perkataan malam ditambah untuk poin ini?
* tidur 8 jam dari pukul 1 pagi hingga 9 pagi tidak sama dengan 10 malam hingga 6 pagi
* hormon pembaiki tisu dan otot badan berkerja sekitar pukul 11 malam hingga 1 pagi
3. Elakkan makanan yang menyerap tenaga
* kurang makanan berakli berbanding makanan berasid
* gula berlebihan
* kurang protin
* terlalu banyak kopi
* tidak cukup air
4. Peruntukkan masa 20 minit untuk diri anda sendiri
* ambil 20 minit dari masa bekerja untuk melakukan aktiviti sampingan seperti membaca buku, surat khabar, menikmati pemandangan dan lain-lain
5. Ambil produk supplement penambah tenaga
* multivitamin diketahui dapat meredakan stress dan menambahkan tenaga
* minuman penambah tenaga dan produk-produk lain
sumber artikek di sini. 

Bila aku baca, aku rasa betul apa yang ditulis. Rasa-rasa betul ke? Kena try, cuba dan test dulu kot~

p/s : jam 5.39 pagi aku membuat entri nie~

p/s : aku autopublishkan aje beliau haha~

Salam.





15 ulasan:

sI tEDI berkata...

TQ bg tips!

mamai berkata...

ingat tenaga apa tadi hahahaha

Legasi Piston Pecah berkata...

wah...betul gak tuh...pemakanan dan aktiviti yang selalu kita amalkan pon mempengaruhi tahap tenaga kita ek..jangan lupa tongkat ali..haha

~LP Lum~ berkata...

salam zuan~

hehehe... amacih sbb berkongsi tips tu... :)

tp dlm byk2 tu, hanya kopi aje yg mnjd msalah sy.. sbbnya setiap pg sy akan minum kopi tuk sarap.. kalo xdpt kopi atau nescafe dlm 1 arie, rasa tak bermaya aje... :p

~ ReD ~ berkata...

kurang bersenam juga adalah salah satu sebab badan kurang tenaga dan lembab! huhu

Ery Farieha berkata...

penting ni utk musim2 exam.
kte perlu tenaga batin yg kuat/
ahahahhaa

nursarah berkata...

minum Redbull ok kot. muahehe!

ARC™ berkata...

lepas ni aku tarik napas dalam2..thnx info

sI tEDI berkata...

solok tu lebih kecil dari kampung..

macam kampung aku ada 6-7 solok yg lain. :)

Athirah Ibrahim berkata...

ouhh lima lima tips tu saya tak amalkan. patut pun selalu penat. heshh.

akan cuba amalkan lepas nih. heehee.

tunbegia berkata...

tips top kanns,

salamm,

FITRIHADI berkata...

bawah ni maybe boleh jadi lagi satu sumber tenaga bro..tahniah!! hehe

Pemenang Kontez

Hasrol Nizam berkata...

wah, biasa kita abaiken jek semua ni..rasa cam tak penting pun..haha
nice tips..

Solehah berkata...

tq la share..

FarhanaDr berkata...

Erk.. Ade masalah tenaga ke pakcik soul? Huhu..

BLOGGING

Get this widget

FILEM @ MOVIE

Get this widget

DOWNLOAD

Get this widget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...