Rabu, 14 April 2010

5 Tips Meningkatkan Tenaga~

Salam.

Sejak akhir-akhir ini aku memang selalu sangat rasa cepat penat. Berjalan sikit pun dah penat! mungkin faktor tak bersenam~ Tak pun tidur yang sekejap aje~ atau sebab aku tak cukup tenaga sebab jarang makan~ Banyak pulak sebab nie dan semuanya memang tak elok untk tubuh.

Aku terbaca satu artikel mengenai cara meningkatkan lagi tenaga badan!



1. Bernafas dengan cara yang betul
* kebanyakkan kita “malas” bernafas
* orang yang rajin bernafas akan menarik nafas dalam-dalam sehingga kempis perut
2. Tidur malam yang mencukupi
* kenapa perkataan malam ditambah untuk poin ini?
* tidur 8 jam dari pukul 1 pagi hingga 9 pagi tidak sama dengan 10 malam hingga 6 pagi
* hormon pembaiki tisu dan otot badan berkerja sekitar pukul 11 malam hingga 1 pagi
3. Elakkan makanan yang menyerap tenaga
* kurang makanan berakli berbanding makanan berasid
* gula berlebihan
* kurang protin
* terlalu banyak kopi
* tidak cukup air
4. Peruntukkan masa 20 minit untuk diri anda sendiri
* ambil 20 minit dari masa bekerja untuk melakukan aktiviti sampingan seperti membaca buku, surat khabar, menikmati pemandangan dan lain-lain
5. Ambil produk supplement penambah tenaga
* multivitamin diketahui dapat meredakan stress dan menambahkan tenaga
* minuman penambah tenaga dan produk-produk lain
sumber artikek di sini. 

Bila aku baca, aku rasa betul apa yang ditulis. Rasa-rasa betul ke? Kena try, cuba dan test dulu kot~

p/s : jam 5.39 pagi aku membuat entri nie~

p/s : aku autopublishkan aje beliau haha~

Salam.





15 ulasan:

sI tEDI berkata... Reply to comment

TQ bg tips!

mamai berkata... Reply to comment

ingat tenaga apa tadi hahahaha

Legasi Piston Pecah berkata... Reply to comment

wah...betul gak tuh...pemakanan dan aktiviti yang selalu kita amalkan pon mempengaruhi tahap tenaga kita ek..jangan lupa tongkat ali..haha

~LP Lum~ berkata... Reply to comment

salam zuan~

hehehe... amacih sbb berkongsi tips tu... :)

tp dlm byk2 tu, hanya kopi aje yg mnjd msalah sy.. sbbnya setiap pg sy akan minum kopi tuk sarap.. kalo xdpt kopi atau nescafe dlm 1 arie, rasa tak bermaya aje... :p

~ ReD ~ berkata... Reply to comment

kurang bersenam juga adalah salah satu sebab badan kurang tenaga dan lembab! huhu

Ery Farieha berkata... Reply to comment

penting ni utk musim2 exam.
kte perlu tenaga batin yg kuat/
ahahahhaa

nursarah berkata... Reply to comment

minum Redbull ok kot. muahehe!

ARC™ berkata... Reply to comment

lepas ni aku tarik napas dalam2..thnx info

sI tEDI berkata... Reply to comment

solok tu lebih kecil dari kampung..

macam kampung aku ada 6-7 solok yg lain. :)

Athirah Ibrahim berkata... Reply to comment

ouhh lima lima tips tu saya tak amalkan. patut pun selalu penat. heshh.

akan cuba amalkan lepas nih. heehee.

tunbegia berkata... Reply to comment

tips top kanns,

salamm,

FITRIHADI berkata... Reply to comment

bawah ni maybe boleh jadi lagi satu sumber tenaga bro..tahniah!! hehe

Pemenang Kontez

Hasrol Nizam berkata... Reply to comment

wah, biasa kita abaiken jek semua ni..rasa cam tak penting pun..haha
nice tips..

Solehah berkata... Reply to comment

tq la share..

FarhanaDr berkata... Reply to comment

Erk.. Ade masalah tenaga ke pakcik soul? Huhu..